دیسک گردن
دیسک گردن چیست؟
برای درک صحیح از بیماری دیسک گردن لازم است تا مقدمه ای برای شما توضیح داده شود. ستون فقرات در ناحیه گردن دارای ۷ مهره است. مانند هر قسمت دیگر ستون فقرات، مهره های این ناحیه توسط دیسک بین مهره ای از یکدیگر جدا شدهاند. وجود این دیسکها باعث میشود تا ستون فقرات بتواند به راحتی حرکت کند و حرکت مهرههای گردنی بر روی هم به صورتی کاملاً نرم اتفاق بیفتد.
از طرف دیگر وجود دیسک بین مهرههای گردن، باعث میشود تا فشار جمجمه بر روی مهرهها توزیع گردد و در واقع این دیسک ها نقش ضربه گیر دارند.
در صورتی که لایه خارجی که دیسک آن را احاطه کرده دچار آسیب و یا پارگی شود، مرکز ژله مانند دیسک میتواند از طریق این شکاف خارج شود و باعث بروز عارضهای با عنوان فتق دیسک گردد. در حقیقت میتوان گفت بیماری دیسک گردن به معنای بیرونزدگی این دیسک است. دیسک بیرون زده به اعصاب نخاعی فشار وارد میکند و بیمار، درد بسیار شدیدی را در اندام ها تجربه خواهد کرد.
علت ابتلا به دیسک گردن چیست؟
ابتلا به این بیماری در بسیاری از موارد به دلیل ژنتیک و سابقه فامیلی اتفاق میافتد. همچنین افزایش سن و عامل پیری نیز از جمله علتهای بروز این بیماری به شمار میرود. لذا میتوان گفت روند پیری و یا ساییدگی ستون فقرات، فعالیتهای تکراری و مداوم، فشار و یا ضربه مستقیم، افزایش وزن و چاقی، سیگار کشیدن و مصرف هرگونه دخانیات، بیتحرکی و نشستن طولانی مدت و ناصحیح، از جمله علل اصلی به وجود آورنده دیسک گردن هستند. در حالت کلی میتوان گفت بیشتر افرادی که با این بیماری، درگیر شدهاند در سنین ۳۵ تا ۶۰ سال هستند.
به طور کلی بیرونزدگی و یا فتق دیسک را میتوان یکی از مشکلات رایج و شایع در زمان بزرگسالی به شمار آورد. چراکه با افزایش سن، دیسکهایی که در ستون فقرات واقع شدهاند، انعطافپذیری خود را از دست میدهند. بنابراین رباطهایی که به طور معمول پیرامون این دیسکها را فراگرفتهاند نیز حالت شکننده پیدا خواهند کرد. این عامل باعث میشود تا این دیسکها به راحتی در معرض آسیب و پارگی قرار بگیرند.
فشارهای فیزیکی از قبیل خم شدن طولانیمدت گردن و کار کردن با وسایلی از قبیل کامپیوتر، موبایل، مطالعه طولانی مدت و در کل نشستن غیراصولی، از دیگر علتهای بروز این بیماری به شمار میروند.
میتوان عامل جنسیت را نیز در بروز این عارضه مؤثر دانست. چراکه در حالت معمول، خانمها یک و نیم برابر بیش از مردان دچار این آسیب میشوند. در برخی از موارد نیز بروز یک حادثه از قبیل تصادفات رانندگی میتواند به این عارضه منجر گردد. بلند کردن ناصحیح اجسام سنگین و چرخیدن بیش از حد گردن نیز میتوانند از جمله علل ابتلا به این بیماری به شمار روند.
علائم دیسک گردن چیست ؟
بیرونزدگی دیسک گردن میتواند با دردی شدید در ناحیه گردن در یک سمت و یا هر دو سوی آن همراه باشد. در بسیاری از مواقع نیز این درد تا پشت سر بیمار ادامه پیدا میکند. در برخی از موارد نیز بیمار، دردی بسیار شدید از سمت گردن به سمت یک دست و یا دو دست یا بین دو کتف را تجربه میکند. لازم به ذکر است که بسته به این عامل که کدام یک از دیسکها دچار بیرونزدگی یا فتق شده باشند مسیر درد و دستهایی که درد را احساس میکنند با یکدیگر متفاوت است.
در صورت پیشرفت این بیماری، ممکن است فرد دچار احساس گزگز و سوزن سوزن شدن و سوزش پوست دست و بی حس شدن در هر دو دست و یا هر دو پا شود و برخی از عملکردهای طبیعی و روزانه وی مختل گردد و در بسیاری از مواقع نیز این امکان وجود دارد که ضعف شدیدی در ناحیه عضلات دست روی دهد یا حتی تعادل خود هنگام راه رفتن را از دست بدهد. در صورتی که این ضعف در ناحیه دستها اتفاق بیفتد بیمار در عملکردهایی مانند نوشتن و سایر کارهای روزانه دچار اختلال گردد. از دیگر علائم بروز این عارضه میتوان درد تیرکشنده به بازوها و انگشتان، درد در ناحیه شانه و بین دو کتف، بیحسی و دردی مبهم که محل دقیق آن قابل تشخیص نیست، درد در ناحیه پس سر و گردن را نام برد.
تشخیص دیسک گردن
در چنین وضعیتی، معاینه فیزیکی گردن و اندام فوقانی به طور کامل انجام میشود و پزشک، گردن را از نظر انعطافپذیری و دامنه حرکتی مورد بررسی دقیق قرار میدهد. در چنین شرایطی، پزشک معالج برای معاینه و بررسی دقیقتر، درخواست ام آر آی میکند تا از این طریق وضعیت دیسکها را مورد بررسی قرار دهد. ام آر آی همچنین به پزشک معالج کمک میکند تا شدت بیرونزدگی دیسک و محل دقیق آن را تشخیص دهد. در برخی از موارد نیز پزشک معالج به سیتیاسکن توصیه میکند تا استخوانها و مهرهها را به خوبی مورد بررسی قرار دهد. رادیوگرافی و الکترومیوگرام نیز از دیگر روشهای تشخیصی به شمار میروند.
درمان دیسک گردن
پس از اینکه پزشک معالج به این تشخیص دست یافت که بیمار با وضعیت بیرونزدگی و یا فتق دیسک مواجه شده است برای وی استراحت و انواعی از داروها را تجویز میکند. از جمله داروهای مناسب برای این بیماری میتوان به داروهای ضد التهاب و ضد درد اشاره کرد. شلکنندههای عضلانی از دیگر داروهایی هستند که به طور معمول برای درمان تجویز میشوند. برخی ویتامینها ازجمله ویتامین ب نیز برای درمان این بیماری کاربرد دارد.
فیزیوتراپی، آبدرمانی، ورزش و فعالیتهای فیزیکی از دیگر روشهای درمانی برای موارد خفیف فتق دیسک و یا بیرونزدگی دیسک گردن هستند.
زمانی که بیرون زدگی دیسک شدید باشد، علایم فشار بر نخاع یا ریشه های عصبی ایجاد شود و یا درمانهای غیرتهاجمی پاسخگو نباشد، از روش جراحی استفاده میشود.
همچنین در شرایطی که فشار زیادی بر روی نخاع وارد شود و از این طریق، اندامهای فوقانی و یا تحتانی بیمار دچار ضعف گردند و یا بیمار، تعادل خود را از دست بدهد از روش جراحی استفاده میشود. بلع نامنظم، حالت تهوع و استفراغ، سردردهای شدید و … نیز از مواقعی است که پزشک معالج مجبور است از روش جراحی استفاده کند. هدف اصلی از روش جراحی، برداشتن بخشی از دیسک است که به عصب فشار وارد میکند.
جراحی دیسک گردن از قدام گردن و به روش میکروسکوپی انجام می گیرد. در این جراحی دیسک بیرون زده برداشته شده و نخاع و ریشه عصبی آزاد می شود و بین دو مهره کیج بین مهره ای قرار داده می شود.
شایان ذکر است که روش هایی مانند لیزر، اوزون یا دیسکوژل هیچ جایگاهی در درمان این بیماری ندارند و حتی می توانند باعث آسیب بیشتر شوند.
بهترین جراح دیسک گردن
پس از اینکه ابتلا به دیسک گردن توسط پزشک تایید میگردد دغدغه ای جدید برای بیماران پیش می آید و آن انتخاب بهترین جراح است . دکتر محسن القاسی متخصص جراحی مغز و اعصاب یکی از بهترین جراح های کشور می باشد که با بهره گیری از جدیدترین و کم تهاجمی ترین روش های روز دنیا تا به حال چند هزار جراحی موفق را در کارنامه خود دارد .
سوالات متداول بیماران مبتلا به دیسک گردن
افرادی که در طول زندگی خود حتی یکبار درد در ناحیه گردن را تجربه کرده باشند ممکن است با سوالات مختلفی مانند سوالات زیر در ذهن خود داشته باشند که ما در این مقاله به بخشی از آنها بطور کامل پاسخ داده ایم.
دیسک گردن چیست؟
ابتلا به بیماری “دیسک گردن” به چه معناست؟
علت بیرون زدن دیسک گردن
شایعترین علائم بیرون زدگی دیسک گردن
راههای تشخیص بیرون زدگی دیسک گردن
جراحی دیسک گردن
جراح دیسک گردن
بهترین جراح دیسک گردن
ویدیو جراحی دیسک گردن
ویدیو جراحی دیسک گردن
در بخش زیر شما عزیزان میتوانید فیلم جراحی یکی از بیماران ک مبتلا به دیسک گردن بوده و توسط دکتر محسن القاسی جراحی شده است را مشاهده کنید.
نظر بدهید
(۱ نظر)
Thanks for finally talking about > دیسک گردن | متخصص جراح
مغز و اعصاب و ستون فقرات | دکتر محسن القاسی < Loved it!
دستهها